ODPRTO PISMO

ODPRTO PISMO  (to gre tudi pod projekt LUKA Koper)

Slovenski javnosti in gospodarstvu,
Vladi Republike Slovenije,
Evropski komisiji
in medijem

Spoštovani državljani in državljanke Slovenije, spoštovani oblastniki!

Nastopil je čas, ki zahteva streznitev nas vseh. Državljani in državljanke, delavci in delavke, ustvarjalci dodanih vrednosti in vsi tisti, ki imajo v tem trenutku še vzvode oblasti, delujejo proti našemu nacionalnemu bogastvu in ustvarjanju.

Če smo se že pred leti nasedli podatkom za naložbo v TEŠ 6 in na ta način držali svečo eni od najbolj zgrešenih naložb v državi, bodimo trezni vsaj zdaj, ko vladna garnitura poklanja, verjetno za solidne provizije, dobršen kos že tako kratke morske obale Madžarom. SDH je kot podaljšana roka vlade Mirka Cerarja pred tedni speljal krasen manever, ki se ga ni zavedel še skoraj nihče.

Hkrati, ko so si člani nadzornega sveta Luke Koper povečali svoje honorarje in to odločitev utemeljili z njenim dobrim poslovanjem, so odstavili njeno upravo z argumentom, da so poslovni rezultati preslabi. V Sloveniji je nevidno licemerstvo te dni začelo dobivati svoj pravi obraz.

Edina javno videna poslovna odločitev novega poslovodstva Luke Koper doslej je – napad na sindikaliste. Vladni kimavci so torej takoj razkrili svoje karte in začeli obračunavati s sindikalnimi predstavniki. In to na dan, ko je bila v Sloveniji madžarska delegacija, da bi uskladila še zadnje podrobnosti skritega prevzema velikega dela slovenske obale pod pretvezo financiranja drugega tira, verjetno za solidne provizije.

Vlada skriva dokumente, ki se nanašajo na mednarodne pogodbe z Madžari, vezane na drugi tir. Obšla je predpisano odločanje o mednarodnih pogodbah za gradnjo prometne infrastrukture.

Skrivanja finančno in gospodarsko najbolj občutljivih informacij so nam znana še iz časov gradnje Bloka 6, ki je bil preplačan tudi z visokimi podkupninami vpletenih. Bomo še enkrat priča enakim lumparijam in oškodovanju ljudstva in države Slovenije?

Ne smemo nasesti nedopustnemu in kaznivemu ustrahovanju sindikalistov in delavcev Luke Koper, na čelu z Mladenom Jovičićem.

Nedopustno je kakršno koli delovanje kogar koli v smeri predaje Luke Koper tujcem in predstavlja veleizdajo slovenskega ljudstva in države Slovenije; tako dejanje lahko štejemo za okupacijo. Ne smemo dopustiti, da bi neoliberalni državni uradniki in tuji kapitalisti izvedli rop, po katerem si ne bodo opomogle niti naše bodoče generacije.

Res je, da moramo Luko Koper v bodoče razvijati v soglasju z lokalnim prebivalstvom in uporabiti moramo najučinkovitejše, tehnološko napredne organizacijske sheme ustvarjanja novih dodanih vrednosti in varovanja okolja.

Zato zahtevamo:

takojšnje razkritje vsebine tajnih pogajanj z Madžarsko o vstopu njenega kapitala na slovensko ozemlje in Obalo,

finančno konstrukcijo izgradnje drugega tira, ki ga lahko zgradi Slovenija s ponujeno pomočjo iz EU,

takojšnje prenehanje šikaniranja predstavnikov delavcev in sindikatov v Luki Koper ter urediti položaj najemnih delavcev,

vzpostavitev sistema vodenja v Luki Koper, temelječega na strokovnih kompetencah in transparentnem imenovanju nadzornega sveta in uprave brez kravjih kupčij.

Sloga
Janko Veber, predsednik

Ljubljana, Koper, 24. januarja 2018

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja